کنگره جهانی فارابی و فرهنگ و تمدن اسلامی با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران، وزارت علوم و آموزش عالی جمهوری قزاقستان، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دانشگاه الفارابی قزاقستان، موسسه فلسفه، علوم سیاسی و مطالعات دینی قزاقستان، بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسرا، فرهنگستان هنر، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، شبکه چهار صدا و سیما، مجمع عالی حکمت اسلامی و مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
در این کنگره اساتیدی همچون استاد داوری اردکانی، استاد ابراهیمی دینانی، استاد اعوانی، استاد عبدالله انوار، استاد ضیا موحد، استاد پارسانیا، و اساتیدی از سایر کشورها ازجمله چارلز باترورث، ترنس کلون، مقداد عرفه منسیه، نورفر ترجان، الکساندر اروین، زاکیبک آ لتائف و سخنرانی کردند.
در روز پایانی نیز از فارابی پژوهان برجسته تجلیل شد. در این راستا از دکتر رضا داوری اردکانی، عبدالله انوار، حجتالاسلام محسن مهاجرنیا و ترنس جی. کلون از سنترال کالج آیوا دانشگاه اردن تقدیر شد. همچنین از خانواده مرحوم علی رضا صدرا تقدیر به عمل آمد.
درباره محسن مهاجرنیا
استاد دکتر محسن مهاجرنیا در سال ۱۳۴۳ در شهرستان اندیمشک متولد شد. وی در سال ۱۳۵۹ وارد حوزه علمیه شد و تا سال ۱۳۶۷ دروس عالی حوزه را گذراند. وی در سال ۱۳۷۹ از پاین نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان “دولت در اندیشه سیاسی فارابی” دفاع کرد. وی تحصیلات دوره دکتری خود را در گرایش اندیشه سیاسی رشته علوم سیاسی در دانشگاه باقرالعلوم(ع) از سال ۱۳۸۱ آغاز کرد و پس از انتها به عضویت هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی درآمد. “اندیشه سیاسی متفکران مسلمان”، “اندیشه سیاسی فارابی” و “دولت در اندیشه سیاسی فارابی” برخی از کتابهای ایشان است. وی همچنین دارای دهها مقاله علمی و مقاله ارائه شده در همایشهای معتبر ملی و بینالمللی در حوزه فارابیشناسی است.
درباره استاد رضا داوری اردکانی
استاد دکتر رضا داوری اردکانی متولد خرداد ۱۳۱۲ در اردکان، فیلسوف نامآشنای ایرانی است. وی استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشگاه تهران است و اینک ریاست فرهنگستان علوم ایران را برعهده دارد. انتشار بیش از ۷۰ کتاب و صدها مقاله و سخنرانی در ابواب مختلف فلسفه خصوصا مدرنیته فلسفی، تاریخ فلسفه، فرهنگ و فارابی، نام وی را بهعنوان یکی از فیلسوفان صاحبنظر ایرانی در سطح جهانی ثبت کرده است. وی چهره ماندگار جمهوری اسلامی و شخصیت برتر جشنواره بین المللی فارابی است.دکتر داوری تا کنون آثار متعددی را در خصوص اندیشههای فارابی منتشر کرده است. “فارابی مؤسس فلسفه اسلامی” و “فارابی فیلسوف فرهنگ” دو کتاب مشهور و شناخته شده وی است. علاوهبر این وی در همایشها و مجموعه مقالات متعدد تحلیلهای دیگر خود درباب فارابی را منتشر کرده است.
درباره استاد عبدالله انوار
استاد سید عبدالله انوار متولد ۱۳۰۳ تهران از دانشمندان و مترجمان نامی ایران و از پیشکسوتان نسخهشناسی کشور است. وی ریاضیدان، منطقدان، موسیقیدان، مورخ، فلسفهپژوه، تهرانشناس، نسخهپژوه، ادیب و فهرستنویس کتب کهن تاریخی است که تا کنون صدها کتاب و مطلب علمی منتشر کرده است. ترجمه و شرح ۲۲ جلد شفای ابن سینا، ترجمه و شرح اشارات خواجه نصیر، تعلیقه بر دانشنامه علایی ابن سینا، ترجمه مقاصد الفلاسفه غزالی، ترجمه و شرح تلویحات شیخ اشراق، ترجمه و شرح منطق الملخص امام فخر رازی، و تصحیح جهانگشای جوینی برخی از آثار علمی او است.استاد انوار شخصیت علمی برتر به انتخاب جشنواره بینالمللی فارابی است. تصحیح و شرح اثر سترگ فارابی با عنوان “موسیقی کبیر” و معرفی هندسه و ریاضیات مندج در این کتاب و شرح نغمه و ابزارهای موسیقیایی آن یکی از میراثهای ماندگار او است که به زودی به همت انتشارات مولی منتشر خواهد شد.
درباره مرحوم علیرضا صدرا
مرحوم دکتر علیرضا صدرا متولد ۱۳۳۷ در شهر دزفول، تحصیلات خود در رشته علوم سیاسی را در دانشگاه علامه طباطبایی(۱۳۶۱) آغاز کرد. وی سپس کارشناسی ارشد(۱۳۶۸) و دکتری (۱۳۷۸) خود را در همان رشته از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرد. “حکمت سیاسی اسلامی” و “الگوی سیاسی حکمت متعالیه” محوریترین بخش اندیشههای او است.تألیف ۱۳ کتاب و انتشار دهها مقاله علمی و بینالمللی و شرکت در همایشهای ملی و بینالمللی متعدد گویای حیات علمی بارز او است. وی همچنین در مراکز علمی و اجرایی متعددی همچون عضویت هیئت علمی در گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران، شورای راهبری پژوهشگاهها و پژوهشکدههای متعدد، شورای تحول علوم انسانی، مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی، نمایندگی مردم دزفول در مجلس چهارم شورای اسلامی، مدیر مسئولی و سردبیری مجلات متعدد و غیره فعالیت داشته است.ایشان برنده جایزه جشنواره بینالمللی دانشگاه تهران برای انجام پژوهشی با عنوان “علم مدنی فارابی” در سال ۱۳۹۲ بوده است. عضویت در کمیته علمی کنگره جهانی فارابی و فرهنگ و تمدن اسلامی و همچنین عضویت در کارگروه علمی مشترک ایران و قزاقستان در فارابیشناسی آخرین فعالیت علمی این استاد فقید در حوزه فارابیپژوهی است.
دبیرخانه کنگره جهانی فارابی و فرهنگ و تمدن اسلامی یاد این استاد فقید را گرامی میدارد.درباره ترنس جی کلون
پروفسور ترنس جی کلون، استاد سنترال کالج آیوا دانشگاه اردن است. او مقالات و نقد کتابهایی در زمینه مطالعات عهد عتیق، فلسفه سیاسی یونان و عربی، سیاست خاورمیانه و مطالعات اسلامی منتشر کرده است. او از بنیاد برادلی (کالج بوستون و هاروارد)، بنیاد ملی علوم انسانی (مرکز تحقیقات آمریکایی در قاهره و دانشگاه قاهره) و فولبرایت برای تحقیق دریافت کرده است. پروفسور ترنس جی کلون، استاد سنترال کالج آیوا دانشگاه اردن است